Cardul de credit pe intelesul tuturor

Cardul de credit pe intelesul tuturor

Folosesti cardul de credit pentru plata cumparaturilor sau serviciilor, in magazin sau online. Cardul de credit iti permite sa faci cumparaturi pe care le platesti mai tarziu, este un fenomen des intalnit in ziua de azi. Multi oameni au cel putin un card de credit, daca nu mai multe.

Obtinerea unui card de credit este o operatiune foarte usoara, care se poate realiza telefonic sau online, fara sa te prezinti la ghiseul bancii. Majoritatea cardurilor de credit iti acorda o perioada de gratie, timp in care, daca returnezi intreaga suma cheltuita nu platesti dobanda. De obicei, se impune plata unei sume minime lunare, iar pentru restul creditului utilizat vei plati dobanda.

Cardul de credit – avantaje

Principalele avantaje ale unui card de credit sunt perioada de gratie, in care clientul poate folosi banii bancii fara costuri, programele de rate fara dobanda (daca acestea exista) si accesul la reduceri multiple si chiar dobanda zero in magazinele si locatiile partenere ale fiecarei banci.

In plus, posesorii unui card de credit beneficiaza de 0% comision la plata cumparaturilor la comercianti in tara si in strainatate, precum si pentru tranzactiile efectuate pe internet, si au acces permanent la disponibilul din cont 24 de ore, 7 zile din 7.

Criteriile in functie de care trebuie ales cardul de credit

Principalele criterii in functie de care trebuie ales cardul de credit sunt costurile si perioada de gratie. Cand aplici pentru un card de credit, emitentul trebuie sa-ti puna la dispozitie urmatoarele informatii:

– dobanda anuala perceputa pentru achizitiile facute prin credit

– cum se calculeaza dobanda si daca aceasta este variabila

– suma minima care trebuie rambursata lunar

– metoda pe care emitentul o utilizeaza pentru a calcula soldul la care se aplica taxa

– taxele penalizatoare pentru platirea ratelor cu intarziere sau depasirea limitei de credit

– suma oricarui tip de taxa anuala pe care va trebui sa o platesti

– cand trebuie sa platesti taxele

Greseli frecvente ale detinatorului de carduri de credit

Cardul de creditUnul dintre aspectele pe care trebuie sa le aiba in vedere posesorii unui card de credit este perioada de gratie. Ea reprezinta durata in care clientii pot folosi banii bancii fara a plati dobanda. In majoritatea cazurilor, perioada de gratie se acorda doar pentru tranzactiile la comercianti, dar exista si unele banci care ofera aceasta facilitate la retragerile de numerar de la bancomate, cu mentiunea ca institutia de credit va comisiona operatiunea.

De fapt, retragerea de numerar de la bancomatele bancii este cea mai frecventa greseala pe care detinatorii de carduri de credit o fac. Ei nu trebuie sa confunde cardul de credit cu un imprumut de nevoi personale. In schimb, daca clientii sunt presati si trebuie sa retraga bani de la ATM cu cardul de credit, este recomandat ca acestia sa returneze cat mai repede suma pentru a nu acumula dobanda suplimentara.

Cealalta greseala foarte des intalnita, legata de perioada de gratie, este cum se deermina aceasta perioada. Spre exemplu, cardul de credit cu 55 zile perioada de gratie. Aceste 55 de zile nu se calculeaza de la data achizitiei bunului (cheltuirii banilor), ci de la prima zi a lunii in care s-a facut respectiva achizitie. Daca de exemplu ati cumparat utilizand cardul de credit pe 1 ale lunii, intr-o luna cu 30 de zile, nu aveti calculata dobanda pana pe 25 ale lunii urmatoare (total 55 zile). Daca insa ati cumparat pe data de 30 din luna respectiva, perioada de gratie este tot pana pe data de 25 a lunii urmatoare, adica doar 25 de zile gratie.

O alta greseala frecventa a posesorilor de carduri de credit apare atunci cand acestia acceseaza planurile de rate cu dobanda zero. Pentru a beneficia de aceasta facilitate ei trebuie sa ramburseze integral datoria totala specificata in extrasul de cont pana la data scadenta a acesteia. In cazul in care clientii achita numai suma minima obligatorie de plata, atunci banca va aplica dobanda la soldul ramas de rambursat.

Daca cele scrise mai sus par a-ti complica viata mai mult decat esti dispus, un credit de nevoi personale – chiar si cu ipoteca, te poate ajuta mai bine sa iti indeplinesti in timp record orice dorinta. Aprobarea este ultra-rapida (in doar 24 ore) si costurile reduse: rata dobanzii anuale 9,90% si DAE incepand de la 15,90%.

Leave a Reply