Cheltuielile de toamna: cat costa un an la scoala

Cheltuielile de toamna: cat costa un an la scoala

Cat costa un an la scoala? Toamna a sosit si septembrie si-a intrat in drepturi. Acum, ca am terminat perioada de vacante si plimbarile care mai de care mai memorabile, ne facem cu totii calcule pentru perioada care urmeaza.

Si cu totii stim ca toamna se numara bobocii, iar noi ne-am gandit sa te ajutam si sa iti spunem la ce tipuri de cheltuieli sa te astepti atunci cand cei mici sau mai putini mici trebuie sa mearga la scoala.

Atunci cand a venit vremea primului ghiozdan pentru copilul nostru, suntem cuprinsi de nostalgie. Parca ieri eram noi cei care ne aflam in clasa I. Acum este timpul copilului, iar pentru primul sau ghiozdan, echipat cu tot ce trebuie, va trebui sa scoateti din buzunar sume ce pornesc de la 270 de lei.

Cat costa un an la scoalaInscrierea la o scoala privata din capitala Romaniei poate sa coste 300 de euro, iar taxele anuale variaza intre 2000 si 6500 de euro pe an. Sunt unele scoli din capitala unde poti sa alegi doar program scurt, pentru care vei plati sume diferite – intre 3 000 si 3600 de euro pe an.

Un raport din anul 2010 ne arata faptul ca un an scolar in invatamantul de stat pentru copiii in ciclul primar si gimnazial ii poate duce pe parinti, cu toate cheltuielile (rechizite, masa, transport si alte cheltuieli) pana la 1 572 lei in mediul urban si la 1 372 lei in cel rural. Acum, multi ani mai tarziu, putem sa ne asteptam la niste costuri mai mari.

Daca copilul vostru va merge la o scoala privata din strainatate, va trebui sa va pregatiti pentru sume mai mari. La Colegiul Leman, din Elvetia, scolarizarea incepe de la 52000 euro, aceasta fiind una din cele mai scumpe scoli din tara. E drept insa ca educatia este una de elita, iar printre cursuri enumeram calarit, mers cu barca sau ore de golf. In Anglia, costurile scolarizarii la scoala Bosworth sunt situate la 14000 de lire sterline.

De mentionat este faptul ca daca platesti integral la inceputul anului pentru anul in curs, vei primi o reducere, unoeri chiar substantiala.

Fie ca alegi o scoala de stat, fie ca alegi una privata, din Romania sau din strainatate, este bine sa stii ce costuri te asteapta cand vine vorba despre educatia copilului tau. Sunt tari in care se practica ceea ce numim “fond de colegiu” (college fund): un cont bancar in care parintii depun sume pe perioade foarte lungi, pentru a se asigura ca educatia universitara a copiilor lor este un lucru cert. Si acest lucru nu este de neglijat nici la noi in tara, unde taxa pe care o poate plati un proaspat student, pe an, in cazul in care nu ocupa unul din locurile gratuite, se afla intre 2500 si 14000 lei.

Am amintit mai sus, in cazul scolilor sau universitatilor private sau cu locuri in afara bugetului, despre deducerile de taxa de scolarizare acordate in cazul platii integrale a taxei la incepututl anului. In cazl in care nu aveti rezervele necesare acoperirii acestei sume, evaluati cu atentie diferenta intre costul unui credit de nevoi personale, si acea deducere. Este foarte posibil ca din acest motiv, apeland la un credit pentru nevoi personale foarte avantajos, costul lunar cu educatia copilului sa fie mult mai mici.

Leave a Reply