Cine castiga cursa pentru cresterea economica?

Cine castiga cursa pentru cresterea economica?

Sa prezici cresterea economica, cand o economie va creste sau va scadea nu este chiar o stiinta exacta, dar ultimul infografic publicat de Grant Thornton incearca sa ia pulsul a 14 dintre cele mai puternice economii ale planetei, dar care nu au scapat insa de recesiune, in incercarea de a evalua starea in care acestea se afla la ora actuala.

Rezultatele se bazeaza pe valori ale PIB-ului furnizate de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) si s-a luat in calcul modul in care a fluctuat in ultimii ani PIB-ul fiecarei tari, cu scopul de vedea cum au performat economiile unor tari precum Marea Britanie, Franta, Germania si Statele Unite – pentru a stabili in acest mod o castigatoare a cursei pentru cresterea economica.

In timp ce economia britanica era inca in recesiune la sfarsitul anului trecut, aceasta a aratat o perioada de crestere sustinuta de-a lungul anilor, comparativ cu alte tari, cum ar fi Germania sau Coreea. Cu toate acestea, se pare ca a stagnat in ultima perioada, chiar inainte de linia de finish.

In acelasi timp, Japonia a inregistrat o incetinire a dezvoltarii in anii 90′, intrand apoi in 2008 intr-o recesiune chiar mai severea decat a restului tarilor dezvoltate, motiv pentru care se situeaza inca cu mult in spatele plutonului.

Cine castiga cursa pentru cresterea economicaIn concluzie, cine a castigat cursa? Raspunsul: SUA. In ciuda crizei  care a lovit piata de credite imobiliare-ipotecare, Statele Unite a revenit la crestere in al treilea trimestru al anului 2009, si pare a fi lider – desi doar timpul va putea spune daca acest lucru se datoreaza pachetelor de stimulente fiscale care au tras in sus economia americana, sau daca aceasta recuperare este una reala si de durata.

Ce se intampla 10 ani mai tarziu?

Conform proiecţiilor, “ritmul de creştere economică globală va încetini de la nivelul de 3% (deja revizuit în minus în 2018) la 2,9% în 2019, în contextul perspectivelor de apariţie a unor riscuri de evoluție negativă, a declarat marţi Banca Mondială. Activităţile comerciale şi de producţie la nivel global au încetinit, tensiunile comerciale au rămas la un nivel înalt, iar unele pieţe emergente mari se confruntă cu presiuni substanţiale din partea pieţelor financiare”.

(Comunicat de presa WorldBank din 8 ianuarie 2019 – text complet la pagina https://www.worldbank.org/ro/news/press-release/2019/01/08/darkening-prospects-global-economy-to-slow-to-29-percent-in-2019-as-trade-investment-weaken).

In Asia orientala si zona Pacificului, in 2019, ritmul de crestere ramane cel mai mare din lume, chiar daca cresterea economica a Chinei incepe sa piarda din turatie.

Europa plus Asia Centrala – 2019, cesterea economica generala scade iarasi, situandu-se in jurul valorii de 2.3%. Din pacate si aici, o mare parte din cresterea economica provine din consum, cresteresa dirabila avand o pondere si mai redusa.

America Latina si Caraibele, tot pe predictie 2019, la fel ca Orientul MIjlociu si Africa de Nord, prevad o crestere economica de numai 1.9%, intr-o contradictie toala cu Africa sub-sahariana, care se va bucura de o crestere economica estimata de 3.4%.

Cam ca de obicei, campioana cresterii economice si in 2019 va ramane Asia de Sud, cu un ametitor 7.1%, si asta in ciuda nivelului scazut din Pakistan, unde masurile de contracarare a inflatiei au limitat drastic potentialul de crestere.

Leave a Reply