Tehnologia la zi: credit auto sau leasing?

Tehnologia la zi: credit auto sau leasing?

Te-ai decis sa-ti cumperi o masina? Credit auto sau Leasing? Probabil ca ai ales deja modelul, asa ca nu mai ramane decat sa cauti cea mai avantajoasa modalitate de plata, in conditiile in care posibilitatile de finantare sunt cunoscute de toata lumea: resurse proprii, credit bancar sau leasing financiar.

Astfel, avand in vedere faptul ca “resursele proprii” nu mai necesita explicatii suplimentare, trecem direct la celelalte doua variante care presupun achizitia masinii in rate lunare: credit si leasing.

Credit auto sau Leasing? CREDITUL AUTO

In cazul creditului auto, inca de la inceputul perioadei de creditare, proprietarul bunului este clientul (beneficiarul), iar imprumutul se achita prin rate lunare. Ratele lunare cuprind cota-parte din valoarea de cumparare a bunului – TVA inclus, rata dobanzii si comisioanele aferente creditului. De asemenea, bunul se asigura obligatoriu, costurile de asigurare fiind suportate de catre client sau oferite gratuit de catre banca (atentie la campaniile promotionale).

Creditul este garantat cu autoturismul pe care tocmai l-ai cumparat, precum si asigurarea – polita de asigurare CASCO, cesionata in favoarea bancii. Riscul uzurii morale a bunului si/sau degradarea in timp sunt suportate de catre beneficiar, iar taxa de timbru si timbrul judiciar aferente contractului de vanzare-cumparare sunt calculate la valoarea de cumparare a bunului. Nu in ultimul rand, documente necesare sunt: copie act de identitate, factura utilitati, adeverinta salariu tip, documente care atesta alte angajamente de plata (daca este cazul), factura proforma de la dealer.

Credit auto sau Leasing? LEASING

Spre comparatie, in cazul leasingului auto, proprietarul bunului este compania de leasing, care transfera dreptul de folosinta utilizatorului, bunul fiind disponibil acestuia din urma in sistem asemanator celui de inchiriere. La sfarsitul perioadei de leasing, finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului. Variantele optiunii clientului sunt cumpararea bunului, prelungirea contractului de leasing fara a schimba natura acestuia sau incetarea raporturilor contractuale (caz in care autoturismul se intoarce la compania de leasing).

Leasingul presupune plata lunara periodica, denumita rata de leasing. Rata de leasing cuprinde cota-parte din valoarea de intrare a bunului – pret masina fara TVA, rata dobanzii de leasing, plus TVA aplicata lunar la suma imprumutata – principal. Important de stiut este ca societatea de leasing va asigura bunul alegand asiguratorul, costurile de asigurare fiind suportate de catre utilizator (daca prin contract nu se prevede altfel). Si in acest caz, incheierea politelor CASCO si RCA sunt obligatorii, beneficiar fiind societatea de leasing.

De asemenea, garantarea leasingului se face prin gajarea bunului vizat si emiterea unui bilet la ordin. In plus, exista posibilitatea reducerii ratelor lunare prin optiunea de a plati valoarea reziduala la terminarea contractului.

Riscul uzurii morale este suportat de catre societatea de leasing.

In cazul incheierii unui contract de vanzare-cumparare la sfarsitul perioadei de leasing (ca urmare a optiunii utilizatorului de a achizitiona bunul) cheltuielile pentru taxa de timbru si timbrul judiciar se calculeaza la valoarea reziduala. Rambursarea anticipata se poate face dupa minim 12 luni de la semnarea contractului de leasing.

Dupa ce ai aflat care sunt avantaje si dezavantajele ambelor variante, te gandesti probabil de unde vei lua banii intr-un timp cat mai scurt, nu? Un Credit auto te ajuta sa cumperi masina visurilor tale. Aprobarea este ultra-rapida (in doar 24 ore) si costurile reduse: rata dobanzii anuale incepand de la 9,50% si DAE incepand de la 9,93%.

Leave a Reply