Credite auto generale

Credite auto generale

Oferta de credite auto iti ofera posibilitatea de a-ti cumpara masini noi sau second hand, de la un dealer autorizat dar si de la o persoana fizica. Pentru varianta second-hand se pot finanta numai masini cu o vechime de pana la 5 ani.

Principala diferenta intre aceste credite auto si cele pentru nevoi personale este aducerea in garantie reala mobiliara a masinii achizitionate, garantie care face ca pretul creditului (dobanda) sa fie mai mic. Dar vom detalia in randurile de mai jos punctele forte ale creditelor auto.

Avantajele creditelor auto

 • Aprobare rapida
 • Documentatia necesara este simpla, iar intreg procesul de acordare a creditului este transparent
 • Ai posibilitatea de lua creditul in EUR sau RON
 • Costuri reduse:
  • rata dobanzii fixe anuale incepand de la 5% pentru perioada finantata maxim 6 luni sau incepand de la 8.5% daca alegi o perioada de finantare mai lunga
  • rata dobanzii variabile incepand de la ROBOR 6M + 5.5% pentru creditele in RON sau EURIBOR 6M + 7.75% pentru creditele in EUR
 • Perioada de rambursare maxima de 5 ani
 • Achitare rate in avans, fara comision de rambursare anticipata

Se accepta o gama variata de venituri: salariu, venit din activitati independente, pensie la care se mai pot adauga venituri suplimentare din dividende, contracte de inchiriere, diurne sau drepturi de autor

Garantia pentru accesarea de credite auto

Garantia creditului tau este chiar masina in sine – pentru credit in valoare de maxim 20.000 EUR (garantie reala mobiliara). Pentru valori ce depasesc 20.000 EUR este necesara o garantie imobiliara (ipoteca pe un bun imobil – casa, apartament sau teren)

Obtinerea unui credit auto – documente necesare

 • cerere de credit
 • copie CI
 • adeverinta de venit

In urma analizei, banca finantatoare poate solicita suplimentar si alte documente, in conformitate cu politica sa de creditare.

Cine este eligibil pentru un credit auto

 • trebuie sa ai venituri cu caracter permanent (salarii, pensii, chirii, dividende, venituri din activitati independente, alte venituri permanente)
 • varsta maxima la sfarsitul perioadei de creditare trebuie sa fie de 70 de ani
 • varsta minima: 18 ani impliniti
 • sa nu ai restante la alte credite
 • esti cetatean roman
 • aport propriu minim 15% (avans), putand fi luate in considerare si voucherele din Programul Rabla

Ce este creditul auto – descriere

Credite auto generaleIn cazul contractelor standard pentru credite auto, inca de la inceputul perioadei de creditare, proprietarul bunului este clientul (beneficiarul), iar imprumutul se achita prin rate lunare. Ratele lunare cuprind cota-parte din valoarea de cumparare a autoturismului – TVA inclus, rata dobanzii si comisioanele aferente creditului. De asemenea, bunul se asigura obligatoriu, costurile de asigurare fiind suportate de catre client sau oferite gratuit de catre banca (atentie la campaniile promotionale).

Creditul este garantat cu autoturismul pe care tocmai l-ai cumparat, precum si asigurarea – polita de asigurare CASCO, cesionata in favoarea bancii.

Riscul uzurii morale a bunului si/sau degradarea in timp sunt suportate de catre beneficiar, iar taxa de timbru si timbrul judiciar aferente contractului de vanzare-cumparare sunt calculate la valoarea de cumparare a bunului.

Nu in ultimul rand, documente necesare sunt: copie act de identitate, factura utilitati, adeverinta salariu tip, documente care atesta alte angajamente de plata (daca este cazul), factura proforma de la dealer.

Simtitm nevoia sa mai facem distinctie simpla, dar cat se poate de clara si de importanta, intre aceste credite auto si obtinerea unei masini prin intermediul unui contract de leasing: finantatorul. Credite auto ofera societatile de credit, respectiv bancile, si in cateva cazuri, mai rare, unele IFN specializate in credite rapide speciale cu garantii. SPre deosebire de acestea, leasing poate oferi doar o societate specializata de leasing, inregistrata ca atare (ca societate nebancara) la Banca Nationala a Romaniei – registrul special.

Si nu incheiem, ca de obicei, fara a face un nou apel la cumpatare. Datorita garantarii cu bunul achiztionat in cazul acestor credite auto, obtinerea lor este foarte lejera, si asta poate face pe multi dintre noi mult prea entuziasti in a-si pune in fata blocului un bolid scump, uitandu-ne doar la cat e rata in prima luna. Da, mirosul unei masini noi face ca o rata de multe sute de euro sa para un fleac. Dar asta se intampla numai in prima luna. Vei ramene cu aceeasi rata mare si luna urmatoare, si cea de dupa ea, si tot asa vreme de 5 ani.

Leave a Reply