Creditele agricole – ce sunt si cum se acorda

Creditele agricole – ce sunt si cum se acorda

Agricultura este un domeniu complex ce presupune multiple cheltuieli – investitii continue si grija constanta fata de utilaje, terenuri, recolte si resurse. De aceea, statul ofera subventii agricole pentru fermieri, menite sa incurajeze activitatea in acest domeniu ce poate aduce multe beneficii poporului roman.

Era firesc astfel ca pe piata sa apara o multime de credite pentru agricultura, destinate exclusiv acestui domeniu si impartite pe diferite activitati specifice. Astfel, un fermier – sau un pasionat de agricultura – poate solicita credite pentru finantarea fermelor, credite pentru infiintarea si intretinerea culturii, credite pentru achizitia de teren agricol, credite pentru investitii in achizitii de utilaje si echipamente agricole si altele.

Cand si cum apelezi la credite agricole

Aceste credite au ca scop dezvoltarea de afaceri si crearea unui mediu competitiv si atractiv, care sa ii incurajeze pe oameni sa intreprinda activitati agricole. Multimea de oferte de credite apare si pentru ca Romania are la dispozitie, pana in 2020, fonduri de peste 19 miliarde de Euro ce sunt destinate exclusiv sectorului agricol.

Creditele agricoleTeoria suna foarte, foarte bine, dar practica ne spune ca aceste credite se acorda destul de dificil. Clientii se plang de conditiile dure de creditare si de faptul ca sunt solicitate foarte multe garantii. Pentru obtinerea unor credite specifice dedicate agriculturii, intr-adevar, bancile pot opera cu alte conditii si pot impune garantii pe care, de cele mai multe ori, agronomii nu si le permit. Nu este neaparat o situatie in care bancile profita de clienti, pentru ca fiecare finantator trebuie sa tina cont de specificul activitatii pe care finanteaza: agricultura este un domeniu economic cu rezultate foarte greu de prevazut, si riscuri semnificatove de nerealizare a veniturilor.

Bancile dau dovada de prudenta excesiva, si nu doar datorita legislatiei complicate in domeniu. Astfel, desi este o abundenta de reclame privind creditele agricole, cei ce se indreapta spre banci pentru a le obtine pot sa se loveasca de piedici pe care nu le anticipau. Garantiile solicitate pot sa ajunga chiar la valori de pana la 30% din intregul proiect pentru care se solicita creditare. Procedeul de obtinere a unui astfel de credit devine deci unul lung si obositor.

In plus bancile pot solicita, pe langa, garantie in cash, un depozit colateral, garantii imobiliare, ipoteci pe teren si gaj pe utilaje sau chiar codebitori. La fel de adevarat, bancile tind sa favorizeze mai cu seama clientii cu istoric de credite curat si cu experienta in domeniu.

Alternativa la aceste credite agricole

Care sunt insa celelalte variante pentru cei interesati de domeniul agricol si doresc sa faca primii pasi in acest domeniu?

Solutia cea mai eficienta si rapida este oferita de creditele pentru nevoi personale. Nu esti conditionat de utilizarea creditului pentru o anume utilizare – poti folosi banii asa cum vrei tu. Un credit pentru nevoi personale se acorda rapid, asa ca, daca ai o idee extraordinara pentru o afacere si vrei sa o pui in miscare cat mai repede, poti face asta fara sa mai astepti.

Documentatia necesara acordarii de credite este si mai simpla, transparenta, iar tu salvezi timp, DAR: pentru a obtine un credit de nevoi personale trebuie sa faci dovada unor venituri constante si legal dovedibile, ceea ce de foarte multe ori nu prea este cazul agricultorilor. Dar cum aceste venituri pot insemna multe, chirii, pensii etc.. se poate.

Consecinta simpla a celor spuse in paragraful anterior: daca va ocupati cu agricultura, si aveti nevoie clara de finantare, faceti tot posibilul sa accesati credite agricole, sunt probabil cele mai potrivite domeniului descris aici. Faptul ca statul intervine si reglementeaza acest domeniu, avantajul ca se poate apela la ele in asteptarea subventiilor agricole acordate de catre Uniunea Europeana, iata cateva motive, daca mai aveati nevoie de altele.

Leave a Reply