Prima intrebare pe care ne-o punem inainte de contractarea unui imprumut bancar este nivelul de risc financiar legat de tipul valutei in care obtinem banii: lei, euro, dolari sau franci elvetieni? Inainte de a lua o decizie, trebuie sa ne gandim insa ca ratele pe care le vom plati lunar la banca se vor calcula in aceeasi valuta in care am obtinut creditul, fiind expuse riscului valutar.
Astfel, daca este vorba de un imprumut in euro, ratele lunare vor fi stabilite in aceeasi moneda. Dar daca veniturile noastre sunt in lei, suma pe care o vom avea de platit in fiecare luna va fluctua in functie de evolutia cursului de schimb: daca valuta se apreciaza va trebui sa platim mai mult si invers. Atunci cand valoarea leului scade semnificativ in raport cu valuta, vom fi nevoiti sa scoatem din buzunar mult mai multi lei pentru a plati aceeasi rata.
O analiza a ofertei de creditare de pe piata bancara romaneasca evidentiaza avantajele creditelor in euro in comparatie cu cele in moneda nationala: dobanzi mai scazute, venituri solicitate mai mici, o valoare mai mare a imprumutului. Poate din acest motiv, romanii prefera in continuare sa se imprumute in valuta, si nu in lei, deoarece dobanzile sunt mai bune. Pe de alta parte, riscul valutar si restrictiile BNR pot echilibra balanta dintre cele doua tipuri de imprumut.
Spre exemplu, in cazul unui credit de 50.000 de euro, contractat pentru o perioada de 25 de ani, dobanda anuala efectiva (DAE) din oferta bancilor variaza intre 5,03% si 7,27%. In cazul unui credit similar, contractat in moneda nationala, DAE variaza intre 7,7% si 11,52%.
Pentru a continua comparatia, ganditi-va la creditul de nevoi personale, un credit cu aprobare ultra-rapida (in doar 24 ore) si costurile reduse: rata dobanzii anuale 9,90% si DAE incepand de la 15,90%.
Sa ne amintim ce ne spune de ani si ani Mugur Isarescu: pariati pe leu. Sfatul in sine nu pare cel mai bun, mai ales cand vedem perioade intregi de devalorizare, dar daca citim mai atent ce explica dupa aceea guvernatorul BR, intelegm mai bine ce dorea de fapt sa spuna.
Si facem o paranteza: este foarte greu de inteles ce vrea de obicei sa spuna Mugur Isarescu. Mi-e dor de vremea cand ne vorbea Vasilescu de la BNR, de intelegea tot omul ce a vrut de fapt sa spuna Isarescu de la BNR. In lipsa lui Vasilescu insa, multumiti-va cu noi. Pariati pe leu – se traduce prin “pariati pe leu daca aveti veniturile in lei”. De ce am spus veniturile, si nu salariile sau pensiile? Hai sa ne gandim ca avem un apartament pe care il inchiriem. La cum fluctueaza leul, mai ales in jos ca valoare fata de euro, cine mai inchiriaza cu plata in lei?
Sau daca, desi cetatean roman, traiti si lucrati de fapt in Italia, sau Spania, sau Germania? Castigati acolo in euro, dar tot o sa vreti sa va faceti sau luati o casa la voi in sat. Pai nu faceti un credit frumos in Romania? Si nu va e mai normal sa-l faceti in euro, ca sa nu mai treceti prin schimb valutar? Ca da, riscul poate sa fie si invers.
Eh.. si inca ceva ce nu spune nimeni: doar risc valutar, risc valutar, nu si cum poti sa castigi din diferentele de curs valutar. Sa zicem ca faci un credit in lei, dar castigi banii in euro. Nu credit lung, ipotecar, ci unul simplu, credit de nevoi personale, pe cativa ani. Cand iei creditul, rata e 1000 de lei (sa zicem, ca exemplu). Asta o sa te coste 210 euro, ca e 4.7625 lei un euro (la curs BNR, ca putem compara si intelege exemplul). Dar peste cateva luni, sa zicem ca leul se devalorizeaza in continuare, si unul va costa 5 lei. Cat va va costa atunci rata? Doar 200 de euro.
Hai ca-s doar 10 euro, nu e mare scofala, nu? dar 10 euro inseamna aproape 5% mai ieftin. Cam cat jumatate din dobanda, nu? Dar nu zici ca 10 euro azi, 10 euro maine, sunt 120 de euro pe an. Vine toamna, rechizitele de scoala ale copilului cat costa, nu ar fi frumos sa le scoateti de aici? Dara atsa e problema de risc valutar, ca la orice risc: nu inseamna ca se va intampla ceva rau, ci ca se poate intampla ceva rau. Fiecare alege daca sa riste sau nu.