Refinantarea datoriilor – cand este o idee buna si cand nu

Refinantarea datoriilor – cand este o idee buna si cand nu

O metoda foarte simpla de a face rost de bani sau de a reduce semnificativ rata lunara la contractele de imprumut in curs: un credit de refinantare.

Dar sunt doua probleme care stau in calea unui demers atat de simplu si de util. Pe de o parte, asteptam prea mult, pana e prea tarziu, cand am adunat deja restante si datorii si nu ni se mai poate aproba un credit nou. Pe de alta parte, ne simtitm atat de satui de umblat pe la banca, de adunat adeverinte si acte, de asteptat aprobari, incat ne complacem in rata mare pe care deja cu greu o mai ducem in spate.

Ce este un credit de refinantare?

Creditul de refinantare este solutia la care din ce in ce mai multe persoane apeleaza intr-o serie de siuatii distincte. Prima dintre acestea este situatia in care clientii unei banci doresc sa refinanteze creditul pe care il au in derulare, diminunand astfel rata lunara pe care o au de platit. Avantajul aici este reprezentat de faptul ca noua oferta de creditare va contine mai putine comisioane si un model de calcul a dobanzii care este asumat pentru intreaga perioada.

Refinantarea ii ajuta si pe acei clienti care au credite facute acum multi ani, deoarece in prezent produsele pe care bancile le promoveaza sunt mai avanajoase decat cele din anii anteriori.

O alta situatie in care un client poate apela la un credit de refinantare este accea in care acesta are credite la mai multe banci. Astfel refinantarea devine un proces de concentrare a mai multor credite intr-unul singur. Imprumuturile efectuate la mai multe banci sunt acum consolidate intr-unul singur.

Un credit de refinantare mai poate fi contractat atunci cand se doreste schimbarea monedei in care a fost contractat un credit. Cei care nu mai sunt multumiti de moneda in care au contractat un credit pot sa apeleze la un credit de refinantare pentru a elimina presiunea riscului valutar.

Care ar fi avantajele unui credit de refinantare?

Credit de refinantareApeland la un credit de refinantare, vei beneficia de o serie de avantaje, dintre care unul foarte important este reprezentat de dobanda mai mica. Pentru a te bucura de acest avantaj, este nevoie sa analizezi in detaliu oferta de refinantare la care te gandesti si sa nu uiti de costurile fixe presupuse de creditul de refinantare.

Un alt avantaj ar putea fi acela ca se minimizeaza efortul de a face plati lunare catre mai multe institutii. O singura plata lunara, la o singura banca, inseamna timp castigat de catre tine. Un alt avantaj ar fi acela ca se poate suplimenta suma imprumutului cu mentinerea aceleiasi rate lunare (atentie insa si la durata de creditare, ce poate fi mai mare in acest caz).

Alte avantaje ar mai fi: posibilitatea obtinerii unei perioade de gratie de la plata ratelor, schimbarea monedei creditului in derulare ceea ce elimina stresul cauzat de variatiile cursului de schimb, evitarea riscului generat de dobanda variabila, si posibilitatea de a schimba institutia bancara, in cazul in care nu mai sunteti multumiti de relatia cu aceasta.

Care sunt dezavantajele refinantarii?

Printre dezavantajele refinantarii am putea enumera faptul ca procesul de acordare a unui astfel de credit este unul mai complex. Presupune, alaturi de documentele solicitate in mod uzual, si un set de acte specifice, precum si discutii cu reprezentatii a mai multor institutii (proces complicat mai cu seama daca se doreste refinantarea cu garantii, fiind nevoie de evaluarea bunurilor ce urmeaza sa fie ipotecate).

Un alt dezavantaj ar fi acoperirea unor costuri suplimentare presupuse de un credit de refinantare pe care trebuie sa le luati in calcul: cheltuieli precum comisioane (de rambursare, de analiza, de acordare, de transfer), taxe (pentru a se emite scrisoarea de refinantare, pentru evaluara imobilului, notariale) si asigurari trebuie luate in calcul.

In acelasi timp trebuie sa acceptati faptul ca acordarea unui astfel de credit necesita timp si implicare permanenta, ceea ce poate reprezenta o incarcare emotionala pentru dvs.

Daca doriti sa “stingeti” un credit pe care il aveti in desfasurare, o solutie mai simpla ar putea sa fie reprezentata si de contractarea unui credit de nevoi personale pe care sa il folositi in acest scop. Avantajul ar fi obtinerea mai rapida a creditului si lipsa de acte si alte taxe presupuse de un credit de refinantare.

Leave a Reply