Depozitul la termen? Bani pentru zile negre, cine nu si-i doreste? Toti ni-i dorim, dar putini ni-i planificam. Una dintre metodele cele mai simple de economisire, in cazul in care ne este teama de investii, este depozitul la termen.
Depozitul la termen reprezinta o suma de bani pe care o depunem la banca pe o perioada definita de timp (1, 3, 6, 12, 24, 36 luni) si pentru care primim o dobanda. Suma de bani depusa e nevoie sa fie mai mare decat o suma minima impusa de fiecare tip de depozit, care difera de la o banca la alta. Dobanzile oferite de banca la depozitele la termen difera in functie de perioada si moneda depozitului.
Pentru a deschide un depozit la termen, e nevoie sa deschizi si un cont bancar asociat depozitului. Unele banci permit deschiderea depozitelor la termen nu numai la agentii (prezenta fizica) ci si prin internet banking sau mobile banking.
Moneda in care deschidem depozitul la termen depinde de banca. La cele mai multe putem alege RON, EUR, USD, dar sa nu uitam ca valutele influenteaza economisirea. O valuta care se devalorizeaza in timp poate afecta economisirea noastra pe termen lung, cu alte cuvinte sa pierdem mai multi bani decat dobanda pe care o castigam.
Dobanzile pot fi fixe sau variabile. Dobanda fixa are valoarea constanta pe perioada depozitului, avantajul ei fiind ca stim sigur care este suma pe care o vom economisi in perioada de timp aleasa. Dobanda variabila se poate modifica in timp, dar nu la discretia bancii, ci in functie de indicatorii interbancari stabiliti (ROBOR, EURIBOR, LIBOR USD etc). Ca urmare, valoarea dobanzii castigate poate varia la sfarsitul perioadei – daca indicatorul creste, si dobanda creste, dar daca scade…
Costurile asociate unui depozit la termen
Informati-va cu atentie cand deschideti un depozit la termen, deoarece in afara banilor castigati mai e nevoie sa luati in considerare costuri care pot aparea:
– eventualele comisioane aditionale pentru contul curent asociat depozitului: comision de deschidere cont, comision de administrare cont
– comision de retragere de numerar – care apare la retragerea numerarului; poate apare atat la scadenta cat si inainte de scadenta termenului
– eventuale penalitati – unele banci aplica penalitati in cazul in care doriti sa retrageti banii inainte de scadenta termenului, atat la dobanda cat si la comisionul de retragere de numerar
La aceste costuri se mai adauga impozitul pe dobanda perceput de catre stat si care este dedus din dobanda care se castiga.
La scadenta depozitului, avem posibilitatea de a prelungi automat depozitul (cu plata dobanzii sau capitalizarea acesteia) cu o perioada egala cu cea anterioara. Depozitul se va prelungi cu rata dobanzii practicata de banca la acel moment. Desigur, daca intre timp au aparut alte produse mai avantajoase, aveti libertatea de a inchide la scadenta depozitele existente si sa deschideti altele noi, nu sunteti obligati sa reinnoiti pe dobanda veche.
Adrese deschidere depozite la termen
Daca va intereseaza mai multe detalii despre depozitele la termen, alegeti una dintre bancile dorite si incepeti sa economisiti:
– Depozite la termen in RON Garanti Bank: http://www.garantibank.ro/ro/deposit/ron_time_deposit_account.html
– Depozite la termen ING: http://www.ing.ro/ingb/persoane-fizice/economii/ing-depozit.html
– Depozite la termen Raiffeisen Bank: http://www.raiffeisen.ro/persoane-fizice/economisire/depozite-la-termen
– Depozite la termen CEC Bank: https://www.cec.ro/home/persoane-fizice/depozite/depozitul-la-termen-cu-rata-fixa-a-dobanzii-in-lei-si-valuta.aspx
– Depozite la termen BRD: https://www.brd.ro/persoane-fizice/economisire-si-investitii/depozite
– Depozite la termen BCR: http://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/economisire-si-investire/depozite-la-termen