Descoperit de cont. In momentul in care nu avem bani si avem nevoie de un credit, exista multe solutii financiare care ne stau la dispozitie. Astazi as vrea sa discutam despre o optiune care este la indemana fiecaruia dintre noi: overdtaftul.
Ce reprezinta de fapt descoperitul de cont? Overdraftul sau descoperitul de cont reprezinta o suma mare de bani in contul curent (cel in care se vireaza salariile lunar), suma care poate fi extrasa si folosita oricand. Serviciul se ataseaza la cerere contului curent si suma maxima oferita poate acoperi 3-6 salarii in functie de banca. Unele banci ofera chiar si 12 salarii credit ca oferdraft.
Tot in functie de banca, caracteristicile overdraftului se schimba.
Caracteristici principale descoperit de cont
– suma este acordata in RON
– bancile nu percep taxe sau comisioane pentru neutilizarea descoperitului de cont
– dobanda se aplica numai pentru suma utilizata
– descoperitul se poate majora daca are loc o crestere a veniturilor
Atentie: rata dobanzii este de obicei variabila si foarte mare; la unele banci ajunge pana la 20%!
Cat costa un overdraft?
Overdraftul este un credit scump; nu este un credit avantajos din punct de vedere al costurilor. Dar daca nu folosim niciun leu din suma disponibila prin descoperit de cont, nu ne costa nimic.
Ar fi bine sa fie folosit numai in situatii exceptionale si pe intervale foarte mici de timp. Chiar daca descoperitul de cont nu se simte la buzunar (fiindca nu depuneti o suma fixa lunar ca si rata), fiecare leu imprumutat va avea o dobanda care va fi luata din cont o data pe luna, impreuna cu descoperitul folosit.
Overdraftul poate incuraja si lipsa de cumpatare in cheltuieli, pentru ca aveti la dispozitie in cont o suma destul de mare in orice moment, devenind mai greu sa va abtineti de la anumite impulsuri cheltuitoare.
Daca ati inceput sa folositi overdraft-ul cateva luni consecutive, inseamna probabil ca de fapt ca aveti nevoie de un credit de nevoi personale cu o dobanda mica si rate fixe lunare. E adevarat, creditele de nevoi personale presupun un contract cu institutia financiara, iar procesul de obtinere ar putea dura mai mult decat un overdraft obisnuit. Dar si asta depinde mult de institutia financiara pe care o alegeti, pentru ca unele aproba creditele la 48 de ore de cand ati depus toate actele.
Aveti grija insa sa verificati cu atentie conditiile creditelor; exista unele credite de nevoi personale care au conditii similare cu cele ale unui descoperit de cont. Comparati intotdeauna ofertele in functie de DAE (dobanda anuala efectiva), indicator care aduce la acelasi numitor comun costurile aferente creditului, incluzand dobanda si comisioanele.
Majoritatea creditelor de nevoi personale au conditii mai avantajoase decat cele ale unui overdraft, atat in ceea ce priveste dobanzile, cat si in ceea ce priveste comisioanele. Exista credite cu rate fixe si dobanzi de la 9.90% pe an.
In plus, faptul ca suma imprumutata este rambursabila in rate egale pe toata perioada creditului, va permite sa planificati cu atentie cheltuielile lunare. Puteti lua credit o suma mica pentru a va rezolva cheltuielile temporare neprevazute, sau o suma mai mare daca doriti sa faceti o achizitie importanta. In ambele cazuri insa, cumpatarea este cheia pentru rambursarea banilor imprumutati.
Cu alte cuvinte, daca aveti cheltuieli pe o perioada mai indelungata, faceti o estimare a cheltuielilor si aplicati pentru un credit de nevoi personale. Este mult mai avantajos decat un descoperit de cont.