Autoturism, dotari si gadgets prin Leasing auto

Autoturism, dotari si gadgets prin Leasing auto

Leasing auto, desi la baza un produs financiar destinat afacerilor – a devenit in ultima vreme un mod uzual de achizitie cu finantare a autoturismelor personale.

Prin leasing auto se poate obtine in conditii mai avatajoase decat prin credit un autoturism. Ba chiar daca am compara cu un sistem de inchiriere pe termen lung, tot ar fi mult mai avantajos un leasing auto – pentru ca la chirie se prinde intreaga valoare a autoturismului, pe cand la leasing exista valoarea reziduala, cea pe care puteti sa o achitati la finalul contractului – si masina ramane a voastra, sau nu.

Cunosc foarte mjlti oameni care fac un leasing pe 3 ani, iar la final nu opteaza pentru cumpararea definitiva: pur si simplu fac un nou leasing auto. Astfel, alegandu-si bine modelele, beneficiaza pe intreaga perioada de garantia producatorului, asigurarile pentru masina noua sunt mai mici, iar necazurile cu reparatii si multa munca de intretinere aproape nu exista. Recunosc, insa, majoritatea celor de care vorbesc nu traiesc in Romania, dar ideea ramane viabila.

Avantajele unui leasing auto

Leasing auto– Aprobare rapida, mai rapida chiar decat la un credit auto clasic
– Documentatia necesara este simpla, iar intreg procesul de acordare a finantarii este transparent
– Ai posibilitatea de avea finantarea in EUR sau RON
– Costuri reduse: rata dobanzii anuale de la 5.99% (bazata pe dobanda variabila credit in EUR)
– Avans minim 15%
– Valoare reziduala maxima 20%
– Perioada de rambursare maxima de 5 ani
– Se accepta o gama variata de venituri: salariu, venit din activitati independente, pensie la care se mai pot adauga venituri suplimentare din dividende, contracte de inchiriere, diurne sau drepturi de autor
– Garantie: finantatorul detine proprietatea asupra autoturismului pana la inchiderea respectivului contract de leasing

Dosarul pentru aprobarea leasing-ului

– cerere de credit
– copie CI
– adeverinta de venit
– Copie act de spatiu sau factura de utilitati (gaze, lumina) – pentru adresa din CI

In urma analizei, banca finantatoare poate solicita suplimentar si alte documente, in conformitate cu politica sa de creditare.

Cine poate obtine aprobarea unui leasing auto?

– persoane fizice romane care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei
– persoana fizica angajata cu contract de munca, pensionar, persoana fizica care realizeaza venituri dovedite cu documente justificative
– varsta minima admisa pentru finantare 18 ani
– varsta maxima de 70 de ani, la data rambursarii totale a sumelor finantate
– vechime minima in munca 3 luni, dupa expirarea perioadei de proba

Ce inseamna leasing auto

Spre comparatie cu un alt tip de finantare (credit nevoi personale, de exemplu), in cazul unui leasing auto, proprietarul bunului este compania de leasing, care transfera dreptul de folosinta utilizatorului, bunul fiind disponibil acestuia din urma in sistem asemanator celui de inchiriere. La sfarsitul perioadei de leasing, finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului. Variantele optiunii clientului sunt cumpararea bunului, prelungirea contractului de leasing fara a schimba natura acestuia sau incetarea raporturilor contractuale (caz in care autoturismul se intoarce la compania de leasing).

Leasingul presupune plata lunara periodica, denumita rata de leasing. Rata de leasing cuprinde cota-parte din valoarea de intrare a bunului – pret masina fara TVA, rata dobanzii de leasing, plus TVA aplicata lunar la suma imprumutata – principal. Important de stiut este ca societatea de leasing va asigura bunul alegand asiguratorul, costurile de asigurare fiind suportate de catre utilizator (daca prin contract nu se prevede altfel). Si in acest caz, incheierea politelor CASCO si RCA sunt obligatorii, beneficiar fiind societatea de leasing.

Protectia consumatorului la leasingul auto

Incepem cu ce este cel mai important: un leasing auto nu este un credit, as aca nu beneficiati de protectia legala acordata clientilor creditelor de consum. Ramane protectia normala acordata in cadrul unui contract comercial si protectia consumatorului persoana fizica. Deci trebuie sa fiti foarte atenti cu ce comoanie lucrati, cu ce finantare in spate, si sa cititi de cateva ori cu cea mai mare atentie toate clauzele contractuale, inclusiv anexele.

Pentru a intelege contractul si riscurile ce pot decurge din acesta, faceti-va inainte o lista cu tot ce credeti ca ar putea merge rau (accident cu distrugere totala sau partiala, accident cu sofer neasigurat, neplata sumelor lunare datorate, furt etc). Si apoi vedeti in fiecare caz ce spuen contractul. Daca aveti indoieli.. mai bine mai cautati.

Leave a Reply