Lipsa de bani si cum ne afecteaza aceasta

Lipsa de bani si cum ne afecteaza aceasta

Lipsa de bani este cu adevarat un moment dramatic din viata oricui. Subiect delicat despre care foarte multe persoane aleg sa nu vorbeasca, lipsa de bani ajunge sa ne consume pe toate planurile: emotional, profesional, familial.

Problemele financiare pot sa apara oriunde si pot sa afecteze pe oricine. Uneori sunt datorate situatiilor neprevazute, alteori sunt cauzate de decizii financiare proaste, iar alteori din cauze externe ce nu tin de persoana in cauza (exemplu: incendiu, jaf etc).

Nu putine sunt cazurile in care, din cauza lipsei de bani, oamenii ajung sa ia masuri disperate. Asta pentru ca exista o mare presiune care se pune pe cei care raman fara bani. Daca persoana respectiva are in ingrijire o familie, situatia este cu atat mai delicata si poate avea urmari chiar tragice.

Cum sa ne revenim de pe urma unui colaps financiar?

1. Fii onest cu tine insuti.

Lipsa de bani si cum ne afecteaza aceastaCel mai important este sa accepti faptul ca ai o problema si sa nu incerci sa o ascunzi, pentru ca asta ar putea sa atraga dupa sine si alte probleme. De exemplu: faci datorii pentru a organiza o petrecere de ziua cuiva, sau pentru a face cadouri de aniversare.

E important sa nu mai cauti scuze, sa iei un pix si o hartie si sa vezi exact care e problema, ce factori externi o influenteaza si ce poti face pentru a corecta situatia. E bine sa faci asta si ca sa stii sa nu mai ajungi intr-o situatie similara.

2. Seteaza obiective clare

E important sa setezi obiective, sa le respeci si sa le adaptezi la prioritati. Acest lucru depinde si de problema respectiva pe care ai intampinat-o. De exemplu, daca ai datorii, vezi care din ele trebuie platite primele si pentru care ai plati cele mai mici penalizari daca mai amani. Verifica ce cheltuieli nu mai poti sa amani si transforma-le in prioritate.

3. Fa-ti un plan cu actiuni viitoare

Noteaza pe hartie ce trebuie sa faci pentru a atinge fiecare scop in parte. Noteaza pasii, chiar si cei mai marunti, sumele pe care le aloci pentru fiecare si seteaza-ti si termene-limita pentru fiecare pas.

4. Fa-ti un buget

Pentru cheltuielile ce nu suporta amanare, e bine sa stii pe ce buget te poti baza. Fa-ti un buget strict din care sa nu te abati. Inverseaza matematica: aduna economii si scade cheltuieli, pana aduci bugetul pe pozitiv, introducand in calcul, luna de luna, cat mai mult pentru acoperirea datoriilor acumulate.

Nu exagera insa cu prioritizarea datoriilor vechi, ducand la riscul de a acumula altele si mai mari in curand. Eexemplu: nu lasa revizia la instalatia de gaze nefacuta la termen, doar ca sa achiti inca 2-300 de lei la ratele vechi, pentru ca risti pe de o partem o amenda usturatoare, dar mai ales, risti viata ta, a celor dragi si a celor din jur. Bugetul trebuie sa fie conceput si urmarit in special cu o foarte mare doza de bun simt.

5. Devino propriul tau contabil

O data ce stii ce s-a intamplat si ce scopuri ai, devino propriul tau contabil. Tine-ti documente detaliate la indemana si recapata controlul situatiei tale financiare

6. Fii insistent

Se poate ca perioada de iesire din colapsul financiar sa fie una indelungata si dificila. S-ar putea sa fii tentat sa renunti pe parcurs sau sa mai ai scapari. Important este insa sa persisti fara pauze in eforturile tale, si sa fii constient ca aceasta perioada de tranzitie poate sa dureze destul de mult si sa fie mai mult decat grea.

7. Ai grija la tentatii

Tine minte: nu exista bani gratis. Solutiile miraculoase de iesire din colaps financiar nu sunt altceva decat un miraj. Nu te imprumuta de la camatari si nu adopta masuri disperate. Pentru orice situatie dificila trebuie sa existe o cale de iesire. Chiar daca drumul e lung, e important sa incerci sa faci lucrurile bine, in asa fel incat sa nu mai ai probleme pe viitor.

8. Cere ajutor

Nu neaparat financiar, ci emotional si educational, sprijin in momente delicate. Nu este rusinos sa ai probleme cu banii si nu este rusinos sa admiti asta. Sprijinul celor dragi si al celor care se pricep mai bine la finante poate sa fie o mana binevenita de ajutor.

Leave a Reply