Pregateste-te de Black Friday 2020

Pregateste-te de Black Friday 2020

In ultimii ani, cumparaturile de Black Friday au prins avant. Este lesne de inteles de ce, de vreme ce Black Friday, sau Vinerea Neagra, inseamna reduceri enorme, de pana la 90% chiar, pentru produse din toate categoriile.

Black Friday este un eveniment importat din Statele Unite ale Americii, care se serbeaza, intotdeauna in vinerea de dupa Ziua Recunostintei (care este la fel de intotdeauna, a patra zi de joi din luna noiembrie. De asemenea, Blak Friday marcheaza debutul oficial al sezonului cumparaturilor de Craciun. Numele de Black Friday indica punctul in care retailerii incep sa faca profit (“to be in the black”). Initial, insa, numele desemna traficul haotic din ziua de dupa Thanksgiving.

Pregateste-te de Black FridayCe se intampla, practic, de Black Friday? Magazinele se deschid foarte devreme – iar multe dintre cele cele online dau startul la reduceri inca de la ora 00:01. Reducerile se aplica in general tuturor categoriilor de produse si acestea se vand pana la epuizarea stocurilor – ceea ce de regula se intampla foarte repede.

Magazinele se bucura de o avalansa de cumparatori, ceea ce, chiar si cu reducerile foarte mari aplicate, inseamna profit, sau cel putin golirea depozitelor si asigurarea disponibilului financiar pentru stocurile proaspete necesare sezonului de cumparaturi de Craciun.

Goana dupa cumparaturi nu este numai o metafora: oamenii chiar se imbulzesc pentru a completa lista proprie de cumparaturi inainte ca stocurile sa se epuizeze.

Deja de destui ani, Black Friday se tine si in Romania, este adevarat insa, fara respectarea datei traditionale de la “mama SUA”. Din ce in ce mai multe magazine din Romania, mari si mici, an dupa an, isi anunta participarea la aceste promotii.

Tu esti gata de Black Friday?

Avem cateva sfaturi pentru cei care nu sunt hotarati, dar si pentru cei care abia asteapta ziua aceasta.

1. De ce sa particip si eu, in calitate de cumparator, la Black Friday?

Black Friday este un prilej bun pentru a-ti face cumparaturile necesare (altfel costisitoare) la preturi foarte mici. Daca vrei, de exemplu, un televizor nou sau un frigider, acum este momentul sa cumperi. Cu reduceri de 20, 30, 40, 50% sau chiar pana la 90%, este sansa ta de a avea lucrurile pe care ti le doresti de mult timp.

2. Cat de important este sa imi fac o lista de cumparaturi?

Este extrem de important. Te vei simti, poate, coplesit de numarul mare de lucruri/servicii aflate la oferta, de la haine pana la excursii, de la gadget-uri pana la mobilier. E bine sa iti faci o lista cu cele necesare si sa o tii mereu aproape – astfel nu vei fi asa de tentat sa cumperi lucruri de care poate nu ai nevoie, dar care te tenteaza prin simplul fapt ca sunt la reducere.

Fa-ti lista cu ce ti-ai dori cu cel putin o luna inainte de Black Friday, notandu-ti la fiecare produs caracteristicile si pretul, astfel incat sa te feresti si de reducerile mai putin reale.

3. Chiar totul este la reducere?

Da. Majoritatea magazinelor au reduceri si multe dintre ele le prelungesc chiar si peste week-end. In Romania exista si Cyber Monday – ziua de luni de dupa Black Friday, cand magazinele online de IT si gadget-uri au in continuare reduceri.

Acum e vremea sa iti innoiesti garderoba de iarna, sa iti cumperi electrocasnicele de care ai nevoie, doamnele isi pot imbogati sertarul cu produse cosmetice si poti sa iti aranjezi vacanta de iarna. Asadar, Black Friday e un prilej bun pentru ca tu chiar sa te pregatesti de Craciun, evitand aglomeratia din magazine din preajma sarbatorilor de iarna.

4. Black Friday online, sau in magazin?

Majoritatea magazinelor au reduceri, ceea ce inseamna ca poti si sa stai in fata calculatorului, poti sa te si duci intr-un magazin. Avantajul online-ului este acela ca nu trebuie sa te deplasezi, poti face totul din fata unui calculator, iar reducerile incep mai devreme. Dezavantajul este acela ca va trebui sa astepti livrarea putin mai mult, din cauza numarului mare de comenzi.

In magazine, avantajul este ca pleci cu produsul dorit acasa; dar vei petrece mai mult timp pe drumuri, din cauza aglomeratiei.

5. Chiar si cu reducerile, vreau prea multe produse…

Se poate intampla sa nu ai bani suficienti chiar in perioada Black Friday, oricat de ieftine ar fi toate lucrurile pe care ti le poti cumpara. O solutie ar fi un credit de nevoi personale, care te poate ajuta sa iti completezi lista de cumparaturi. De regula un credit de nevoi personale este mai avantajos decat un overdraft si te asigura ca nicio dorinta nu va ramane neindeplinita de Black Friday.

Leave a Reply